Allmän info

Svartådalen ligger mitt emellan det kuperade Bergslagen och det flackare Mälardalen. Här ringlar Svartån genom och översvämmar årligen åkrarna och ängarna utefter ån, vår och höst.

Den näringsrika marken är intressant för de 1000-tals flyttfåglar mellanlandar här innan de fortsätter sin färd. Området hyser flera internationellt utmärkta naturområden. Bl a Nötmyran och Fläcksjön som är klassade enligt Natura 2000 och Ramsar. 

Guidade naturupplevelser i Västmanland. Förutom våtmarker finns också storskog, där både björn, lo och varg vistas. Man kan också se älg och rådjur. Här finns även vildsvin. Och Bäver.

Förutom våtmarker finns också storskog, där både björn, lo och varg vistas. Man kan också se älg och rådjur. Här finns även vildsvin. Och Bäver.

Ett flertal sjöar finns i området. Allt ifrån små djupa skogstjärn till större sjöar. Den flata Fläcksjön med maxdjup på 2 m och Hörendesjön som på sitt djupaste är ca 30 m och är den djupaste i Västmanland. I sjöarna finns gott om aborre, gös och gädda. Ett flertal sjöar och även i Svartån kan man hitta bäver.

Det finns vandrings, cykel och kanotled genom området. Kartor finns att köpa. Cykel, kanot och båt finns att hyra. Fiskekort säljs i området. Guidade turer kan bokas.

För mer information om aktuella förhållanden, kontakta Svartådalens Bygdecenter.

Svartådalens Bygdecenter
Klockarvägen 7
733 60 Västerfärnebo

info@svartadalen.se
0224-74 00 11
styrelsen@svartadalen.se

 

Öppettider Bygdecentret:
Måndag 09:00-15:00
Tisd-fred, ring före besök

 

Bankgiro: 5399-2731
Swish: 123 608 34 48
Orgnr: 769608-1897